joi, 24 iunie 2010

Fachirul

Karthik Sundaram e indian. Fachir indian. Are o barbă albă lungă şi devălmăşită ca un fuior de mătase de porumb uscat, o mustaţă la fel de lungă semeţită spre dreapta şi spre stânga în două suliţi ascuţite şi un turban mare şi verde care îi acoperă în întregime fruntea şi mare parte din sprâncene. Cu mai mulţi ani în urmă Karthik Sundaram a fost exclus din Organizaţia Fachirilor Profesionişti din India şi de atunci şi-a părăsit ţara şi călătoreşte cu bocceaua în vârf de băţ prin lume. Karthik a fost acuzat în patria sa în nenumărate rânduri că metodele şi instrumentele sale sunt total atipice pentru meseria de fachir, riscând să arunce metodele tradiţionale de lucru în derizoriu.
Prima experienţă care i-a oripilat deopotrivă pe fachiri şi publicul cunoscător a fost acel gând de moarte lung şi ascuţit ca un piron pe care Karthik şi l-a înfipt în frunte ziua în amiaza mare în piaţa centrală din Chandigarh. Pironul lung de mai bine de un metru şi gros cam cât degetul arătător a pătruns în frunte ca un baton de vanilie printr-o foaie fierbinte de appam fără nici cea mai mică împotrivire, pentru a se pierde apoi încet încet în întregime înlăuntrul tigvei sale. Nici o urmă nu a mai rămas pe fruntea lui Karthik cu excepţia a două linii oblice în V ca o încruntare, exact între sprâncene, pe care însă cei strânşi împrejurul său puteau să jure că le-ar fi avut şi înainte. Evenimentul a atras atenţia autorităţilor locale care iritate şi speriate au decretat că toate gândurile de moarte, îndeosebi cele ascuţite şi dure care pot cauza din neîndemânare rănirea gravă a trupului sau chiar spintecarea sa iremediabilă, nu pot fi introduse în ţeastă decât cu aprobare specială de la panchayati.
După această poveste Karthik a continuat să facă minunăţii pe care nici un alt fachir nu a mai încercat să le facă vreodată. De exemplu a luat o mâhnire rotundă şi subţire ca un disc metalic tăios pe care şi-a înfipt-o fără nici un pic de ostenire sau durere în piept. Discul avea cam douăzeci de centimetri în diametru şi câţiva milimetri grosime, fiind extrem de periculos chiar şi la o simplă manevrare cu mâinile. Ceea ce a şocat asistenţa a fost mai ales faptul că Sundaram Karthik a decis, fără să-i pese de propria viaţă, să-şi înfigă mâhnirea aceasta foarte aproape de inimă, atât de aproape încât mulţi s-au îndoit că fachirul ar avea-o în cutia toracică, în partea stângă a pieptului, sub osul stern. Unii chiar s-au întrebat dacă fachirul are inimă, ba câţiva guralivi au decretat chiar că s-ar putea ca fachirul să nu aibă în piept decât inimă şi nimic altceva, atâta timp cât discul acela a trecut prin trupul său fără să fie oprit sau măcar încetinit nici de vreo coastă şi nici de stern. Toată chestia asta i-a adus o mulţime de neplăceri căci a fost chemat imediat să dea o declaraţie cu privire la mâhnirea aceea, că de unde o are, că de ce e atât de rotundă şi de ascuţită, că ce vrea să facă cu ea şi mai ales să explice în cuvinte cât mai amănunţite ce-i cu inima sa.
Întâmplarea care a pus însă capac la toate a fost cea cu fluturii. Pelerinii care au asistat la eveniment pot susţine cu mâna pe inimă că totul s-a întâmplat inopinat, fără nicio pregătire, fără nici un aranjament. Fluturii au început să se strângă în jurul lui Karthik ca albinele în jurul borcanului cu miere imediat ce acesta şi-a făcut apariţia la fântâna Chand Baori. Dar nu erau orice fel de fluturi. Fluturii fachirului aveau trupul spiralat într-un resort mic de oţel şi aripi din lame de bărbierit. Un cap rotund de safir cu doi ochi ca două vârfuri de ac le completau trupul metalic strălucitor. Spre uimirea tuturor, la apariţia fluturilor, fachirul a deschis larg gura şi a scos limba de parcă ar fi vrut ca ele să devină pentru micile lepidoptere o uşă de intrare în palatul fermecat împreună cu covorul roşu rostogolit peste trepte. Fluturii s-au aşezat unul câte unul pe limba fachirului, i-au alunecat uşor pe gât şi au căzut cu zgomot în stomac. “Biiiig”, “biiing”…. se auzeau fluturii metalici căzând rând pe rând în stomacul fachirului. Şi asta nu e tot. Odată ajunşi acolo au început a zbura înlăuntru şi a zbârnâi uşor într-un amestec de tăişuri şi carne de care cei mai mulţi privitori au fost îngroziţi.
A fost ultima reprezentaţie a fachirului în India. Autorităţile au emis imediat un nou act prin care toate reprezentaţiile lui Karthik Sundaram au fost interzise, el însuşi fiind obligat să-şi subţieze sentimentele şi să le rotunjească colţurile astfel încât ele să nu mai fie periculoase pentru public, ba mai mult, i s-a cerut să şi le reprime astfel încât acestea să nu se mai poată profila deloc în afară.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Karthik a fost vazut dand tarcoale pe la Casa cu lei. A invatat fiarele sa faca schimb de tura cu pescarusii.

Vraja marii Egee :)

mosu spunea...

si mie mi s-a parut ca l-am vazut prin apropiere, de aceea am si deschis vorba; impletea fuioare de vant si de apa ca sa faca odgoane trainice barcutelor de hartie surprinse de furtuna in port…
of, of, of, anonimilor, anonimilor…. uite, acu nici nu stiu cum sa-ti spun “bine ai venit pe la mosu” sau “ma bucur ca ai revenit”….

Anonim spunea...

anonimii nu chiar asa de anonimi revin cu placere la gelateria cu povesti :)
Urari de bine.

mosu spunea...

:) atunci sa fie cat mai multe povesti placute "anonimule nu chiar atat de anonim"......